Kurczak, awokado, mango, sałata, marchewka, ogórek, mięta, kolendra, papier ryżowy.
Sos: 2 limonki, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka sosu rybnego lub sojowego.
Wykonanie: Zgrillować kurczaka i pokroić go na podłużne paseczki. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paseczki lub posiekać w melakserze. Ogórka obrać, pokroić na wąskie słupki. Awokado i mango obrać i pokroić w słupki. Przygotować zioła, opłukać i osuszyć sałatę. Warzywa włożyć do miski i skropić sokiem z limonki wymieszanym z cukrem i ewentualnie sosem rybnym.
Arkusz papieru ryżowego namoczyć w gorącej wodzie (około 15 sekund, w szerokim naczyniu, może być woda z kranu). Odłożyć na ściereczkę, na środek kłaść po trochu każdego składnika, kawałek liścia sałaty, 1–2 plasterki kurczaka, kilka paseczków marchewki, ogórka, plasterek awokado i mango, świeże listki ziół oraz jeśli używamy – po łyżeczce majonezu wymieszanego z wasabi. Zwijać naleśniki jak krokieta – zawinąć jeden bok naleśnika na nadzienie, złożyć do środka przeciwległe dwa boki a następnie zwinąć roladkę do końca ku przeciwległemu bokowi. Naleśniki trzymać pod ściereczką do czasu podania. Podawać z sosem w oddzielnej miseczce.
Komentarze
Prześlij komentarz